Tuesday, 28 February 2012

Resepi Keropok Lekor Al Zahra

Bahan-Bahan

1 kg ikan tamban
500 g tepung sagu
Garam secukup rasa
1 sudu kecil baking powder
Sedikit perasa

Cara-cara (Adunan tidak menggunakan mesin pengadun)

1. Asingkan isi ikan dari tulang
2. Blender isi ikan bersama tepung, garam, baking powder dan serbuk perasa.
3. Gaul sehingga tidak adunan tidak lekat di tangan. Jika lekat, tambahkan tepung sedikit demi sedikit sehingga  adunan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu keras dan lemik.
4. Masak air bersama sedikit minyak sehingga mendidih.
5. Masukkan adunan yang telah dibentuk ke dalam air yang mendidih sehingga semua keropok terapung. Tunggu sehingga 5 ke 10 minit sebelum di angkat dan di toskan.
6. Sejukkan keropok sebelum di potong dan di goreng mengikut citarasa masing-masing.

No comments:

Post a Comment